Vælg kategori
Generelt
Vinmyter
Helbred & Vin
Servering
Spørg VB om vin
Lagring
Terminologi
Vin & mad
Råvarer
Vinkælderen
Om VBs producenter
Homeparty
Tilføj ny kategori
Fejl på udskrifter

Links
FAQ 1 - ID : 10
Spørgsmål : Kan der være fejl i vin?
Svar : Ja, ligesom ved alle andre produkter kan der være fejl, men har kun sjældent oplevede det ved produkter fra Vinum Bonum. En af vinproducenternes konstante bekymring er at få et parti vin tilbage med forbrugerens dom: sløret, grumset, uappetitlig. Dommen kan ofte skyldes et for ringe kendskab til vinudvikling, f. eks. i tilfælde af bundfald eller vinsten, som er mere et tegn på kvalitet end fejl. Men i andre tilfælde skyldes tilstanden dårlig behandling under fremstillingen, og det har vinproducenten ansvar for! De mest almindelige vindsygdomme er prop, iltning, uklarhed og eddikestik som er fejl, der skal reklameres over. Andre fejl som svovllugt, bundfald, utætte flasker, mug på proppen og vinsten er ikke i første omgang årsag nok til at få flasken byttet. Man skal altså tænke sig lidt om før man beder om at snakke med direktøren eller går ned til vinhandleren. Det vil spare en masse tid for både dig og den du har købt den af. Vinbonden kan gøre meget for under selve produktionen, men hvad der sker fra han aflevere flaskerne til sin grossist kan han ikke stå til regnskab for. En producent vil jo aldrig sende en vin på markedet som ikke var god nok efter hans mening. Selvfølgelig kan vinen blive sløret og uklar, men det kan være af helt andre årsager.

FAQ 2 - ID : 16
Spørgsmål : Hvor kan jeg købe tyske vine?
Svar : Hvis du skal have en god kvalitet og professionel vejledning så skal du henvende dig til din lokale vinhandel. Nogle supermarkeder har få vine, men ofte af ringe kvalitet. Hvorfor har supermarkederne ikke tysk vin? Mange af de tyske producenter er små og har ikke kapacitet til at levere de store mængder som supermarkederne kræver. En anden årsag og måske mere sandsynlig er at de ikke ønsker at levere deres vine til supermarkeder da de synes det ikke er så "fint" samt at man ikke ønsker at være afhængig af en enkel aftager. Kvaliteten af de tyske vine i supermarkeder og ved grænsen er ofte på højde med de lave priser. Besøg din vinhandler!

FAQ 3 - ID : 19
Spørgsmål : Hvor finder man priser på jeres vin?? Jeg kan ikke se nogen - det er jo også en væsentlig detalje. Mvh Bente Petersen
Svar : Firmaet Vinum Bonum sælger kun en gros til vinforhandlere og restauranter. Derfor har private personer kun adgang til den private del af hjemmesiden, men her er også alt den støtte en kunde kan ønske sig. Er du interesseret i at vide mere om vinene så KLIK på VINEN og se under "sortiment" ude i venstre margin. Ønsker du som vinforretning at blive forhandler er der en knap på forsiden der hedder "BLIV FORHANDLER" - tryk på den. Håber at dette svar er fyldestgørende? MVH Redaktøren

FAQ 4 - ID : 21
Spørgsmål : Kan vi blive optaget på din hjemmeside under vinklubber? På forhånd tak. Jeg sender et udkast til teksten: CRAND CRU VINLAUGH har hjemme i Randers. Vi har mindst 7 årlige møder og vi tilstræber at få nogle gode vinoplevelser udover det sædvanlige - vinoplevelser, som det kan være vanskeligt eller i mange tilfælde umuligt at få på egen hånd. EMAIL: info@grandcruvin.dk og hjemmeside www.grandcruvin.dk
Svar : Hermed er jeres vinklub optaget. Det er selvfølgelig på betingelse af at www.vinum-bonum.dk bliver nævnt på jeres side. Det ser ud til at være en aktiv vinklub og, hvis I nogen sinde får behov for informationer eller en anden service, så skriv endelig igen. Ha´ en god weekend Vinum Bonum v/ Per W. Stryger

FAQ 5 - ID : 48
Spørgsmål : Hej... Har lige siddet og læst din artikel i flyet på vej til Prag. Her optalte du en champagne lukker. Hvor får jeg fat i sådan en???? Mange hilsner Rikke
Svar : Hej Rikke. Der findes et hav af forskellige champagne lukkere. Nogle er af plastic andre er af metal. Hvis jeg var dig, så vil jeg gå ind i en vinforretning eller måske Magasin/Salling. De har mange gange udstyret. Jeg kan sende dig et billede i morgen, hvis du har brug for et?

FAQ 6 - ID : 49
Spørgsmål : Hej Hvorfor hedder dit firma Vinum ???? Hilsen Jan Vinum
Svar : Mit virma hedder Vinum Bonum og betyder god vin (eller vin god). Det kommer fra biblen, bryllupet i Cana, hvor Jesus forvandler vand til vin. Han siger "Lad os vente med den gode vin til sidst". Den gode vin - Vinum Bonum. Er du interesseret i vin og hvad er din historie bag dit efternavn?

FAQ 7 - ID : 54
Spørgsmål : Hvorfor smager en åbnet rødvin på 3. dagen af eddike?
Svar : Fordi den enten er af dårlig kvalitet eller opbevaret forkert. Vinen skal lukkes tæt til, opbevares mørkt og koldt samt udenfor stærkt lugtende madprodukter rækkevide. Eddikesvampe kan også komme igennem luften fra f.eks. hvepse eller andre insekter. Personligt har jeg aldrig oplevet det, men der er ikke uladsiggørlig. Altså, du har fået eddikestik i din vin.

FAQ 8 - ID : 55
Spørgsmål : Hvad er garvesyre/tannin?
Svar : Garvesyre eller Tannin, et udtryk jeg bedre kan lide, er en gruppe kemiske stoffer (bittert plantepolyfenol) der oftest findes i rødvine. Den kan give bitter smag ligesom ved stærke te og umodne frugter. Den får det til at føles tørt og stramt i munden efter man har drukket især rødvin Den bliver normalt blødere i smagen med årene og giver vinen fylde. Tanninen er nødvendig, hvis vinen skal lagres i længere tid, da syren konserverer vinen. Garvesyren kommer fra druens skaller, sten og hvis de er lagret på egetræstønder, fra dem også. Druer som Cabernet Sauvignon og Syrah har et højt indhold af tannin, da deres skaller er meget tygge, hvorimod Spätburgunder (Pinot Noir), med sin tynde skal, normalt har et lavt niveau. Hvidvin har også et lavt niveau, da skallerne/kernerne ikke er med i gæringen og kun meget lidt hvidvin lagrer på nye træfade. Tyske vine har generelt set et sundt indhold af stoffet uden at det går ud over lagringspotentialet.

FAQ 9 - ID : 57
Spørgsmål : Er høj procent i vinen lig med megen sol på druerne? Med venlig hilsen Inge Jensen
Svar : Meget sol på druerne giver et højere sukker indhold. Sukkeret kan enten blive lavet om til alkohol eller restsødme. Det er også derfor alkohol kan smage sødt, da der er en nær forbindelse. Det er altså op til kældermesteren om vinen skal være sødlig med lavere alkohol eller mere tør og så højere alkohol volume. Dette svar er meget forenklet og kan danne baggrund for en hel times samtale. En problemstilling der er meget aktuelt i de nye vinlande, der har masser af sol og så selvfølgelig de varme dele af den gamle vinverden f.eks. Sicilien. Håber svaret var godt nok ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

FAQ 10 - ID : 62
Spørgsmål : God aften hos Vinum Bonum Mit spørgsmål er: Hvordan køber jeg vin hos jer/dig? Da jeg har klikket mig ind som privat, må du jo sælge til private, ikke? Der er masser af nyttige informationer, men hvor er indkøbskurven? mvh Bente Dahl Holmpladsen 17 6240 Løgumkloster
Svar : Gå ind under privat og så fanebladet vinen. Tryk ude i venstre side på "sortiment". Så kan du frit søge ind under de forskellige vine i distrikterne. Finder du noget at interesse, så skal du bare sende mig en mail på vinumbonum@stofanet.dk.

FAQ 11 - ID : 63
Spørgsmål : Hvor er vinen til gedde? Normannisk geddebrød f.x. Mhh c
Svar : Prøv med 26 fra Bickel-stumpf, en riesling fra Egon schmitt eller en Grauerburgunder. Velbekomme

FAQ 12 - ID : 68
Spørgsmål : hvad sker der hvis et karton rødvin er opbevaret bag i en bil under 5 grader frost ændrer vinen karakter VH. Claus
Svar : Kartonvin er ikke altid dårlig vin, men har altid et højere sulfitindhold end samme vin på flaske. Det stabilisere vinen yderligere. Vin er ikke glad for hurtige større temperaturudsving. I dette tilfælde, hvor vinen har fået frost, tror jeg der vil være en mindre smagsforskel, men det er jo ikke årgangsvin vi taler om. Held og lykke og lad mig høre lidt om hvordan det er gået med vinen når du har smagt den. Godt nytår

FAQ 13 - ID : 72
Spørgsmål : Hej med dig. Dyrker rødvin. Vi har lige fået en analyseudtalelse, hvoraf det fremgår, at vores tol for fri SO2 er 18mg/l, og den totale SO2 er 36 mg/l. Er det okay - normalt vil et gennemsnit ligge på 20/30 og opefter - men har læst, at gode vine sagtens kan være under den grænse. Vores sukker er 0.9, og PH er 4,8 er det okay ? Mvh. Kim
Svar : Tallene tyder på at du dyrker druerne i Danmark. Lavt sukkertal. Jeg vil tro du får en vin der har kort holdbarhed og spinkel smag/kraft. Lad mig hører om det holder stik. Fortæl mig lidt mere om din vin - druetype Rondo?? osv.

FAQ 14 - ID : 74
Spørgsmål : Hvordan opstår der propsmag i en vin??
Svar : Hvis en vin har prop betyder det, at vinen har taget skade på grund af utæthed eller urenhed i proppen. Proppen reagerer med fenol i korken og danner trichlorophenol, som omdannes til TCA af mug de vokser på korken. Hænger sammen med klorblegningen af korken. Kort sagt en for for mugsvampe der giver vinen en stærk frastødende luft.

FAQ 15 - ID : 76
Spørgsmål : Kære Vinum Bonum Jeg har netop modtaget en aromabar i gave. Den består af 12 forskellinge dufte med tilhørende beskrivelse. Jeg kunne godt tænke mig at lave en vinsmagning, hvor jeg brugte min aromabar som indgang. Har I erfaring med hvordan dette kunne gøres på en god måde? På forhånd tak for hjælpen De bedste hilsener Hanne Debel
Svar : Det lyder meget spændende. Skriv lige hvilke dufte du har. Nogle er jo til hvidvine andre til røde og enkelte gange også søde vine. Send mig duftene eller et link og jeg skal komme med en idé til dig. God weekend.

Søg i FAQ


Send spørgsmål
Har du et typisk spørgsmål ( FAQ )
til Vinum Bonum ?

TRYK HER