Vælg kategori
Generelt
Vinmyter
Helbred & Vin
Servering
Spørg VB om vin
Lagring
Terminologi
Vin & mad
Råvarer
Vinkælderen
Om VBs producenter
Homeparty
Tilføj ny kategori
Fejl på udskrifter

Links
FAQ 1 - ID : 11
Spørgsmål : Hvilke fejl kan der være ved hvidvine?
Svar : Vinkrystaller Den mest almindelige fejl ved hvidvine er vinkrystaller eller vinsten. Hvad er det så disse krystaller? Jo vinen indeholder nogle mineraler, der kommer fra druerne, og når disse kommer i kontakt med syren i vinen bliver de omdannet til krystaller. Krystallerne er ikke opløselige i alkoholen. Denne proces kan blive fremskønnet ved at udsætte vinen for kulde f.eks. i en kold vinkælder eller i et vinkøleskab. Nogle vinproducenter bruger nedkølingsmetoden for at fjerne vinstenen fra deres vine inden de kommer ud til forbrugerne, men der er delte meninger om denne hårdhændede behandlingsmetode. For mig er vinsten et tegn på kvalitet, men du kan jo altid dekantere vinen kort før servering. Tænk på at vin er et naturligt produkt og derfor hører der disse ting til. Krystallerne er ikke skadelige og er total smagsneutrale. På mange propper sidder der krystaller på den side som har været i berøring med vinen tag den med ind til bordet det giver lidt at tale om. De ser samtidigt flot ud i den rette belysning. Gæring og uklarhed En fejl som producenten kan gøre for er hvis der kommer et hvidt slør i vinen. Årsagen er at der har været noget restsukker sammen med hvide gæreceller i vinen. Der sker simpelthen en eftergæring af vinen ligesom ved champagne. Processen tager for alvor fart når vinen bliver udsat for lidt varme f.eks. i et køkken oppe under loftet (Fy!). For dig vil gæringen mærkes i vinens duft, der minder om rådne æbler eller våde sokker. Det er en fejl i vinen og bør erstattes af en ny. Hvad kan producenten så gøre for at forhindre dette? Jo, han kunne lade vinen gærer helt ud, men så vil vi kun få knastørre vine på markedet. Nej løsningen er at filtrering og klarering for at blive afsluttet med lidt tilsætning af svovl. Giver det ikke hovedpine? Jo hvis producenten bruger det maksimale mængde af svovl, men det er ikke nødvendigt. Det har producenterne heldigvis også fundet ud af. Og nej vin kan ikke laves uden svovl. Selv biologiske vine har små mængder svovl tilsat ellers ville deres vine ikke kunne overleve ret lang tid. Se mine økologiske vine og det økologiske vinafsnit. Svovllugt Vinen kan i særtilfælde komme til at lugte af svovl f.eks. hvis den ved en fejltagelse har fået en overdosis. I dette tilfælde er det normalt kun ved unge vine da svovlet med tiden vil blive omdannet. Hvis du oplever dette særtilfælde kan du omhælde vinen et par gange og lugten vil da forsvinde. Sker dette ikke er det en bytter.

FAQ 2 - ID : 12
Spørgsmål : Hvilke fejl kan der være ved rødvine?
Svar : Ved rødvin kan vi opleve de samme ”fejl” som ved de hvide, det er bare lidt sværere at se pga. farven. Der er dog en væsentlig forskel på fremstillingsmetoden af hvid og rødvine. Bundfald Ved rødvine gæres mosten sammen med drueskaller og kerner, som kan være en kilde til større bundfald. Bundfald er faktisk vinens farvestoffer der udskilles og forenes med vinens gavesyre i store flager. Bundfaldet eller som nogen kalder det depotet lægger sig på vinens side og vil ved omhyggelig opstænkning blive i flasken. Vinen i glasset vil være klar og blank. Det med bundfald er til stadighed årsag til megen diskussion inde ved middagsbordet. I disse tilfælde plejer at sige at det er godt for gigten – hvem ved? Det er en del af et naturprodukt så usundt kan det vel ikke værre. Der er efterhånden også gået helt kult i det med at lave ufiltreret vine så meget at det bliver skrevet på nogle flasker. Der er en filosofi bag ved ligesom nogle producenter sværger til terroir – jordbundens – altafgørende betydning. Hvis du oplever bundfald ved en ung og billig rødvin er det tegn på sjusket aftapning. Det er enten slam fra fade eller tanke, der er kommet med i flasken. ”The french paradox” omhandler vinens gode indvirkning på menneskets helbred. Dette emne behandler jeg i afsnittet om ”vin og livsstil”.

FAQ 3 - ID : 13
Spørgsmål : Hvilke fejl kan ramme alle vintyper?
Svar : Prop I denne tid hvor man taler om syntetiske propper og skruelåg bliver ”propsyge” så ikke mere og mere sjældent? nej, årsagen til de syntetiske propper er netop manglen på god kork. Det der giver propsyge er korkbillen og en inficeret vin vil lugte sur og stikkende. Ingen er i tvivl når de har mødt en sådan vin. Vinen er ikke sundhedsfarlig, men hvis man får en skal den selvfølgelig byttes. Og propsmag må ikke forveksles med prop smulder i vinen, der kan være forårsaget af sjusket åbning, dårlig proptrækker eller en gammel mør prop. Iltning (madeirisering) Iltning kan sky to ting. Det ene årsag kan være at vinen har lagret i for varme omgivelser f.eks. ude i køkkenet oppe på en hylde eller at vinens prop ikke har sluttet tæt nok så der er sluppet luft ind i flasken. Begge dele forårsager at vinen skifter farve til sherry eller madeira og få næsten samme smag. Tilbage i tiden var det accepteret og folk drak det med velbehag, men det behøves vi ikke længere. Hvis du køber en ung hvidvin fra Rheinhessen og den smager sådanne, så skal den selvfølgelig byttes. Eddikestik Igen her kan to årsager værre gældne. Den ene er en utæt prop og den anden kan være at vinen har lagret for længe. I alle vine er der forskellige syre og også eddikesyre i små mængder og det er alkoholen bliver omdannet til eddikesyre. Hvis du har en vinsjat og gemmer den vil den også med tiden blive omdannet til vineddike. Vine der er angrebet vil vise sig som en sur og prikkende duft af eddike og vinen smager modbydeligt. Utætte flasker Igen er det problemet med at vinproppen ikke slutter helt tæt. Vinen siver stille og roligt ud, men det behøves ikke at give anledning til bekymring. Der kan dannes en lidt geleagtig lag oven på proppen, men det behøves ikke at havde kostet mange dråber af vinen. Ved gamle vine er det acceptabelt med lidt svind, men pas på flaskestanden ikke kommer ned under skuldrene på flasken. Mug på proppen eller flaskehalsen Unge billige vine drikkes tidligt før der er mulighed for udvikling af mug på proppen. Derimod ligger de store vine mange gange flere år på lager uden etiket eller kappe og i disse kældre trives muggen fortræffeligt. Derfor kan du opleve mug på dine propper, men da disse vines propper mange gange er 5 cm lange har muggen ingen mulighed for at trænge igennem ind til vinen. Husk at tørre flaskehalsen af inden du trækker vinen op og især inden du begynder at skænke for dine gæster.

FAQ 4 - ID : 15
Spørgsmål : Laver tyskerne overhovedet rød vine?
Svar : Ja, de laver endda gode rødvine, der kan sammenlignes med de oversøiske. Produktionen er steget kraftigt fra år 2000. Fra 2002 til 2003 er beholdningen af rødvin steget med 12,8% og udgør nu hele 32% af den samlede mængde.

FAQ 5 - ID : 18
Spørgsmål : I Tyskland købte jeg en kasse Eiswein som jeg gerne vil lagre. Sidste gang jeg kiggede på dem lagde jeg mærke til at der trak en eller to dråber ud ved proppen. Er det noget problem?
Svar : Det er helt normalt. Hvis vin bliver varmet en anelse op vil den udvide sig og dermed blive presset ud ved proppens sider. Der er ikke noget galt med vinen og du kan bare tørre "vinen" væk ved halsen. Ved mange vine ser kunden det ikke, da der er en folie kappe på som forhindre at opdage det før den skal drikkes. Dette fænonen sker oftest ved søde dessert vine da de har en højere viskositet (større fylde) og man ser de bedre for "sukkeret" vil størkne fast på halsen. Altså vær´ helt rolig God fornøjelse!

FAQ 6 - ID : 59
Spørgsmål : Hej Per. Har lige siddet og gennemgået det meste af dine beskrivelser af tyske vine. (Har fundet frem til dig gennem spørgsmål om vildt i KANDU). Det undrer mig meget der er så få tyske vine på det danske marked. Når man ser på hyldernede hos de fleste handlede er der som regel kun de gængse billige hvidvine. Dette skyldes måske, man skal søge hos specielle vinhandlere? I 1970 arbejdede jeg i Mainz og boede dengang på Gasthaus zum Storchenest i den lille by Mommenheim hos daværende ejer Heinz Schnell. Disse dejlige mennesker havde nogle vinmarker og fremstillede deres egen hvidvin. Her iblandt fandtes en meget speciel type, kan desværre ikke huske navnet, men jeg mener der var noget med druerne skulle have en nats frost før de blev plukket. Når vi så i week-enden ville have lidt ekstra godt kunne man købe en årgang -59, tror jeg nok det var. Den kostede det blege, men var alle pengene værd. Skulle det mon tilfældigvis noget du har kendskab til, da vil jeg blive meget glad for en henvendelse herom. Har siden nogle gange været på besøg dernede, men det ligger nu næsten tyve år siden jeg var der sidst. Med venlig hilsen Jørn olsen
Svar : Hej Jørn Beklager meget det sene svar. Jeg er meget sikker på at det du har smagt er Eiswein med lidt alder på bagen. Den er som gylden honning nektar og meget aromatisk. En dejlig vin der desværre bliver sværere og sværere at få pga. den globale opvarmning. Når du så skal smage en vil jeg anbefale dig at købe en god udgave. De koster i Danmark cirka 3-400 kroner for en ½ flaske. Jeg har en Beerenauslese til 225 kroner som er lavet på Rieslaner druen. De er af samme kvalitet, men BA har bare ikke fået frost. Det glæder mig at du er så glad for tyske vine. Det er en verden af muligheder. Rejs halvt så langt og oplev dobbelt så meget. Glædelig jul Per

FAQ 7 - ID : 91
Spørgsmål : Det sker efter en fest man har nogle flasker åbnet rødvin tilovers , hvis der kommer en prop i, hvorlænge kan den stå ??
Svar : 3 dage når de er bedst

FAQ 8 - ID : 106
Spørgsmål : Har prøvet og søge svar på mit spørgsmål som lyder: Jeg åbnede en flaske italiensk rødvin på 14,5 % Først lugter vinen meget sprittet, er det normalt for en vin af den procent? Vin proppen var meget mør, kan det på nogen måde påvirke vinen? Hilsen Michael Christiansen
Svar : Hvis spritten er meget fremtræden er det normalt en produktionsfejl (ikke en bytter) og oftest noget der sker ved billigere vine under 100 kroner. Det er vinmagerens manglende evne til at få harmoni I vinen der viser sig på denne made. En mør prop afhænger oftest af aldermen, men er vinen under 10 år burde den være fast. Dårlig propkvalitet kan være årsagen, men igen noget med hvor meget man ofre på vinen. Der er ingen sammenhæng imellem spritlugten og proppen. God weekend Per

Søg i FAQ


Send spørgsmål
Har du et typisk spørgsmål ( FAQ )
til Vinum Bonum ?

TRYK HER